Takis is sinds 2008 vrijwilliger bij post Lebbeke

In het dagelijks leven werkt hij als technisch medewerker aan de brandweerschool.

“Toen ik gestart ben als brandweerman kende ik nog niet zo veel van de brandweer. Ook bij het brandweerkorps zelf kende ik nog niemand. Ik had een artikel gelezen over de vrijwillige brandweer dat me erg aansprak en heb me toen meteen ingeschreven. Brandweer is voor mij gestart als een avontuur maar is ondertussen een grote passie geworden.

Momenteel ben ik aan mijn 14de jaar als brandweervrijwilliger bezig. Na de basisopleiding heb ik ook de opleidingen gevolgd om als duiker ingezet te worden bij de brandweer. Met mijn achtergrond als beroepsmilitair, waar ik ook duiker was, voelde dat als een logische stap.

Vrijwilliger zijn bij de brandweer, dat is een echte belevenis. We krijgen diverse oproepen en worden dan ook ingezet in uiteenlopende situaties. Ik was op zoek naar actie en avontuur en kan zeggen dat ik dat binnen de vrijwillige brandweer helemaal gevonden heb.

Eens je beslist hebt om brandweervrijwilliger te worden start je met de basisopleiding. Daar ondervind je al snel dat brandweerman zijn heel wat meer is dan brandbestrijding. De opleiding leert je wat je in verschillende situaties kan doen om burgers te helpen. We worden opgeroepen voor brand, maar ook bij ongevallen, vrijmaken van de rijbaan, onzettingen op hoogte of net in de diepte, redden van dieren, … Het is een zeer uiteenlopende functie.

Na de basisopleiding kan je je ook verder specialiseren (bv duikers, werken op hoogte, chauffeur, …) of doorgroeien tot sergeant of zelfs kapitein. Zelf heb ik ervoor gekozen om me verder te verdiepen in het duiken. Als duikers staan we altijd paraat. Het is moeilijk te voorspellen wanneer en hoe vaak we zullen worden opgeroepen. Als duiker werk je ook nooit alleen. Er zijn de seingevers en bootbestuurders die je mee assisteren bij een oproep. We oefenen dan ook regelmatig met het hele team. Door de grondige opleidingen en oefeningen zijn we in staat om snel in te grijpen moest het mis gaan.

De interventies waar we als duiker voor worden opgeroepen zijn uiteenlopend. Ook de locaties kunnen verschillen. Wanneer er water is, of dat nu de Schelde of een waterput is, dan zijn wij er om te helpen.

Jammer genoeg kennen niet al onze interventies een positief einde. Als brandweerman is dat niet altijd makkelijk. Binnen de brandweerzone hebben we echter een gespecialiseerd team waar je steeds bij terecht kan voor de nodige begeleiding. Daarnaast ondersteunen we ook elkaar en helpen we elkaar waar we kunnen.

Op zoek naar collega’s

“Op dit moment zijn we op zoek naar collega vrijwilligers. Ik ben er van overtuigd dat iedereen brandweer(m/v) kan worden. Belangrijk is dat je gemotiveerd bent en het nodige doorzettingsvermogen hebt. Ook een goede basisconditie is belangrijk natuurlijk.

Vrijwillig brandweer(m/v) zijn is iets speciaals. Als ik de kans zou hebben zou ik er meteen opnieuw voor kiezen.”

Ook interesse om vrijwilliger te worden bij Zone Oost

Ontdek hoe!