Orry is sinds 2013 vrijwillig brandweerman bij post Lokeren

In het dagelijks leven is hij schilder.

Hoe ben je bij de vrijwillige brandweer terechtgekomen?

Brandweer zit bij ons in de familie. Mijn papa was brandweerman en mijn nonkel is nog steeds adjudant bij brandweerpost Lokeren. Het lag voor de hand dat ik in hun voetsporen zou treden.

Toen mijn nonkel aangaf dat er vrije plaatsen waren, ben ik naar een infosessie gegaan. Nadien heb ik gesolliciteerd en kon ik starten aan de opleiding. In die tijd liep de sollicitatieprocedure anders dan nu: je moest toen nog een motivatiebrief aan de burgemeester schrijven. Nu kunnen kandidaten rechtstreeks bij de zone solliciteren.

Wat maakt dat je vrijwilliger blijft?

Het klinkt misschien als een cliché, maar ik wil mijn steentje bijdragen en burgers in nood helpen. Iedereen heeft recht op hulp, en het is belangrijk dat er mensen zijn die deze hulp kunnen bieden in geval van nood. Dat is wat onze vrijwilligers doen.

Ook de vriendschap die je krijgt binnen de brandweer is enorm. Ik had het niet verwacht toen ik startte, maar het klopt dat iedereen voor je klaar staat. Je kan altijd bij een collega terecht. Het is oprecht een hechte groep, bijna een tweede familie.

Hoe gaat het voor nieuwe kandidaten om terecht te komen in zo een hechte groep?

De hele groep vrijwilligers probeert de stagiairs te ondersteunen op verschillende vlakken: tijdens de opleiding, bij examens, … er is altijd iemand die even bekijkt of alles loopt en hoe de examens gegaan zijn. We doen ons best om stagiairs altijd te betrekken en op die manier ook deel te laten uitmaken van het team. Gemotiveerde stagiairs die zich willen inzetten, gaan zich zeker goed voelen binnen onze groep.

Brandweerman (m/v/x) worden is levenslang leren, ook na de initiële opleidingen. Komt er een punt dat je zegt ‘nu kan ik alles?

Nee. Bij elke interventie en opleiding leer je nieuwe zaken. Geen twee interventies zijn hetzelfde en ook in de oefeningen krijg je steeds nieuwe inzichten. Zelfs onze meest ervaren vrijwilligers leren nog steeds nieuwe zaken bij door samen te werken, opleidingen of tijdens interventies.

Daarnaast kan je er natuurlijk ook voor kiezen om bijkomende opleidingen te volgen en op die manier specialisaties uit te oefenen of bijkomende brevetten te behalen.

Heb je zelf specialisaties?

Zelf ben ik naast brandweerman ook nog gaspakdrager. Wij worden opgeroepen wanneer er mogelijks sprake is van gevaarlijke stoffen.

Gaspakdrager is een heel interessante specialisatie waarbij we maandelijks oefenen. De opleiding op zich was heel boeiend, maar ook de maandelijkse oefeningen zijn telkens weer interessant en leerrijk.

Hoe combineer jij vrijwillig brandweerman met vast werk?

De combinatie is voor mij zeker en vast haalbaar. Tijdens mijn werkuren ben ik onbeschikbaar voor de brandweer. Ik ben schilder in het dagelijks leven en kan niet altijd vertrekken tijdens het werk.

In uitzonderlijke gevallen, zoals bij zeer grote interventies of voor de specialisaties, zal ik wel helpen wanneer nodig.

Na mijn werkuren en tijdens vakantieperiodes ben ik steeds beschikbaar voor de brandweer. Door het aanmeldsysteem kunnen we ons beschikbaar zetten wanneer we vrij zijn, en onbeschikbaar wanneer we niet in de mogelijkheid zijn op te komen. Uiteraard houden we ons liefst zoveel mogelijk beschikbaar.

Kan iedereen brandweer(m/v/x) worden?

Iedereen kan terecht bij de brandweer. Motivatie is essentieel. Als je gemotiveerd bent, zal het je lukken!

Een belangrijke tip is ook om jezelf te blijven, dus je hoeft je zeker en vast niet anders voor te doen om bij de brandweer te komen.

Heb je tips voor mensen die interesse hebben?

Informeer je goed. Als je start met de opleiding zal je, bijvoorbeeld, nog niet meteen mee kunnen gaan op interventie. Brandweerman is een heel uitdagende en uitgebreide job, het is daarom belangrijk dat je eerst de nodige kennis opdoet voor je mee op interventie gaat.

Wil je nog iets meegeven?

Brandweerman zijn heeft onvermijdelijk een impact op je leven. Soms word je weggeroepen wanneer je, bijvoorbeeld, net op familiebezoek gaat. Ook voor je omgeving is het dus soms aanpassen. Brandweervrijwilliger zijn is zeker en vast de moeite waard. We zijn er voor de burgers en voor elkaar. Iedereen die interesse heeft zou ik zeker aanraden om langs te komen voor meer informatie.

Ook interesse om vrijwilliger te worden bij Zone Oost

Ontdek hoe!