Kristoph en Jorian zijn vrijwillig brandweerman

Jorian is sinds 2019 vrijwillig brandweerman bij post Buggenhout. Kristoph is sinds 2017 vrijwillig brandweerman bij post Berlare.

Hoe zijn jullie bij de vrijwillige brandweer terechtgekomen?

Jorian: Bij de jaarlijkse kalenderverkoop van post Buggenhout kwam telkens het gesprek naar boven of brandweer niets voor mij zou zijn. Vanuit mijn achtergrond als spoedverpleegkundige was ik sowieso geïnteresseerd in wat er vóór de hospitalisatie gebeurt: ambulance, MUG en ook brandweer. Na mijn studies heb ik de nodige informatie opgezocht. Ik behaalde mijn federaal geschiktheidsattest, solliciteerde en ben dan gestart aan de opleiding tot brandweerman. Ondertussen ben ik succesvol ‘afgestudeerd’ als stagiair.

Kristoph: Vrienden van mij waren vrijwillig brandweerman bij een andere zone, zo leerde ik de brandweer al een beetje kennen. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de hulpverlening. Als vrijwillig brandweerman wil ik op die manier mijn steentje bijdragen. In 2017 ben ik gestart als stagiair brandweerman. Ondertussen heb ik de basisopleiding afgerond en ben ik benoemd als brandweerman. Het leren zit er echter nog niet op. We volgen nog steeds opleidingen om bij te leren.

Brandweerman (m/v/x) worden is dus levenslang leren, ook na de initiële opleidingen?

Kristoph: Onze kennis blijven verrijken is nodig om burgers altijd op de best mogelijke manier te kunnen helpen.

Kan iedereen brandweerman (m/v/x) worden?

Jorian: De basisopleiding tot brandweerman is best zwaar, maar haalbaar. Je hoeft geen specifieke achtergrond of voorkennis te hebben. De theoriedelen worden goed uitgelegd. Brandweerman worden vereist enige handigheid, maar ook hierin kan je groeien. Het is wel een uitgebreide opleiding die dan ook heel wat tijd in beslag neemt. Het organiseren en plannen was voor mij niet altijd evident, zeker niet in combinatie met mijn toenmalige job op de spoeddienst. De motivatie was echter groot waardoor alles gelukt is.

Kristoph: Een goede basisconditie is uiteraard ook belangrijk, want onze job heeft een aantal fysieke uitdagingen. Daarnaast heb je best niet te veel schrik. Als brandweerman bevind je je soms in moeilijke situaties of situaties waar je normaalgezien van zou weggaan. Op dat moment zijn wij er. De oefeningen en opleidingen helpen daar uiteraard bij.

Hoe verloopt de inburgering in het team?

Kristoph: Als je start, word je goed opgevangen in de groep. Je krijgt als stagiair een peter toegewezen die je wegwijs maakt op verschillende vlakken. Daarnaast staan ook alle collega’s voor je klaar bij vragen of als je extra hulp zou nodig hebben.

Jorian: Ze zeggen dat brandweer een tweede familie is en dat voel je van bij de start ook zo aan. Als stagiair brandweerman kom je terecht in een team dat vaak al jaren met elkaar samenwerkt. Samen met de collega-stagiairs werden we goed opgevangen door onze ‘anciens’.

Hoe pas je vrijwilligerswerk bij de brandweer in je leven in?

Jorian: De combinatie brandweerman / familie / werk of studies is niet altijd evident. Voor mij was het vaak een puzzel die ik moest maken tijdens de opleiding. Eens de basisopleiding achter de rug is, wordt het wel makkelijker. Je weet op voorhand wanneer de opleidingen vallen, dus die kan je steeds inplannen. De interventies zijn natuurlijk niet in te plannen. Steun vanuit je omgeving is dan ook heel belangrijk.

Kristoph: Op elk moment van de dag of nacht kan er een oproep zijn om mensen in de regio te helpen. Je weet nooit wanneer je nodig bent. Ik werk op mijn vaste job in daguren. Voor de vrijwillige brandweer ben ik dus buiten mijn werkuren en in de weekends beschikbaar. Voor mij is de combinatie dan ook haalbaar.

Wat raad je mensen aan die interesse hebben in de brandweer?

Jorian: Mijn raad voor nieuwe kandidaten? Met de nodige motivatie lukt het zeker wel. Informeer je goed over het traject dat je te wachten staat en praat eens met de vrijwilligers. De vrijwillige brandweer is iets waar je voor kiest op lange termijn.

De interventies zijn heel interessant, je leert en beleeft veel bij de brandweer, en je haalt er veel vriendschap uit. Heb je dus interesse? Het is de moeite om de stap te zetten!

Kristoph: Mensen die interesse hebben, zou ik aanraden om de stap te wagen. De job van brandweerman (m/v/x) is boeiend en zeker de moeite waard. Je kan bij de vrijwillige brandweer ook zeker weg met ambities. Er zijn verschillende specialisaties die je kan volgen, je kan doorgroeien in graad, … er zijn heel wat mogelijkheden voor wie dit wil.

Ook interesse om vrijwilliger te worden bij Zone Oost

Ontdek hoe!