Filip is reeds 21 jaar vrijwilliger bij de brandweer

Hij draagt momenteel de graad van sergeant. In zijn dagelijks leven werkt hij in de stadsbibliotheek.

“Ik zou mezelf een laatbloeier willen noemen. De passie voor de brandweer was er wel altijd, maar omwille van mijn topsport en bijhorende gebrek aan tijd ben ik op latere leeftijd gestart. Toen ik thuis was en de sirene hoorde en bij een oproep ook steeds een brandweerman zag voorbij rijden merkte ik toch dat de interesse meer en meer de bovenhand nam. Zodra de tijd er was heb ik de stap gewaagd en me ingeschreven.

Ondertussen ben ik sergeant in post Dendermonde en heb ik me verdiept in een aantal specialisaties, waaronder het touwwerk (reddingen op hoogte / diepte).

Deze specialisatie wordt opgeroepen wanneer de gewone middelen niet meer voldoen. Dit is meestal bij reddingen en ontzettingen waar bijvoorbeeld de hoogtewerker niet voldoet / niet toepasbaar is of wanneer we met de standaard middelen niet tot bij de personen geraken. Met een beperkt aantal personen en materiaal kan deze specialisatie een grote meerwaarde betekenen bij het ontzetten van personen.

Ons team bestaat momenteel uit 9 mensen verdeeld over de verschillende posten van de zone. Nieuwe kandidaten voor het touwwerk lopen eerst mee met ons team, dit om een idee te krijgen wat deze specialisatie inhoud en om de juiste keuze te kunnen maken. Bij goedkeuring volgen zij een doorgedreven cursus waarbij ze klaargestoomd worden om interventies correct en veilig uit te voeren. Eenmaal de cursus met vrucht is beëindigd worden er maandelijkse oefeningen georganiseerd zodat de kennis niet verloren gaat.

Ik kan met trots zeggen dat wij een zeer hecht team zijn. Deze hechte band komt er voornamelijk door de manier van werken maar vooral door het vertrouwen dat we krijgen door met elkaar te oefenen. Gezien we met een beperkte hoeveelheid materiaal werken is het dan ook zeer belangrijk dat we zeer goed op elkaar vertrouwen.

Zet de stap

Bij de brandweer kan er veel en leer je vooral dingen die je in het dagelijkse leven misschien niet voor mogelijk houd. Het is zeker ook een meerwaarde buiten het leven als vrijwilliger

Brandweer(m/v) worden is echter niet evident. De opleidingsjaren zijn zwaar en vragen veel tijd, van jezelf en je omgeving. Kandidaten die geïnteresseerd zijn zou ik aanraden om zich goed te laten informeren. Twijfel je of het haalbaar is voor jou om op dit moment te starten? Kom langs op onze infosessie of neem contact op met ons en we geven je de nodige informatie.

Instappen op latere leeftijd is bij de brandweer geen probleem, dit kan op ieder moment. Je moet er alleen klaar voor zijn. Zelf heb ik er eerst voor gekozen om mijn topsport voorrang te geven. Ik ben nadien gestart met de brandweer en heb ondertussen een mooie carrière opgebouwd binnen de brandweer. Een carrière uitbouwen bij de brandweer hoeft ook niet voor iedereen. Eens je de basisopleiding voltooid hebt kan je verder op je eigen tempo. Je kan doorgroeien in graad, specialisaties kiezen, noem maar op.

Vrijwillig brandweerman zijn, dat is een passie. Het vraagt soms veel van je, maar het is een verrijking op elk vlak.”

Ook interesse om vrijwilliger te worden bij Zone Oost

Ontdek hoe!