Anneleen is brandweervrijwilliger bij post Hamme

Ze is gestart in 2001 en combineert de job van brandweervrijwilliger met een gezin, job als spoedverpleegkundige en bachelorstudies.

Wat maakt dat je gestart bent als vrijwilliger bij de brandweer?

Mijn broer is altijd enorm gepassioneerd geweest door de brandweer. Met het gezin gingen we dan ook vaak naar opendeurdagen van de brandweer en zagen we de wagens regelmatig voorbij ons thuis rijden. Mijn broer is gestart als vrijwilliger en zo ben ik er ook ingerold. Ik ging regelmatig met hem mee, leerde er mensen kennen, begon er meer en meer over te praten, …

Ik ben zelf gestart als ambulancier. Ik werk als verpleegkundige en zag dit, tijdens mijn studies, als mooie kans om ook met de ambulance te kunnen meerijden. Je werkt dan vaak samen met de brandweer en ziet ook welke uitdagingen zij aangaan. De stap was dan uiteindelijk snel gezet om ook als brandweervrouw te starten. Momenteel ben ik enkel aan de slag als brandweervrouw en doe ik geen ambulanceritten meer.

Bij de (vrijwillige) brandweer zijn niet veel vrouwen aan de slag. Merk je dit?

Ik was niet de eerste vrouw binnen ons korps, de mannen zijn hier dus niet anders gewoon. Op zich merk je geen verschil. In het begin viel het wel eens voor dat ze het zware werk niet aan mij overlieten, maar al snel werd duidelijk dat dit niet nodig was en hier zijn ze dan ook snel mee gestopt.

De mannen grappen en grollen evenveel met ons als met elkaar. Je moet uiteraard de humor kunnen verdragen, maar dit geldt evengoed voor de mannelijke collega’s.

Het is niet altijd makkelijk als nieuwkomer in een hechte familie dus we vinden het ook belangrijk dat die integratie er is.

De combinatie tussen werken, brandweervrijwilliger zijn, gezinsleven, sociaal leven, … Is deze haalbaar?

De combinatie zeker haalbaar. Ik combineer mijn vaste job in shiften, met mijn gezinsleven en mijn studies. Mijn man is ook vrijwilliger bij de brandweer waardoor het inderdaad niet altijd een makkelijke puzzel is. Afspraken maken is dan ook belangrijk. Toen de kinderen kleiner waren was het moeilijker, toen wisselden mijn man en ik elkaar af zodat we nooit samen konden opgeroepen worden. Ondertussen zijn de kinderen zelfstandiger en lukt dit.

Het kan een pittige combinatie zijn, maar motivatie is veel waard. Als je gemotiveerd bent om als vrijwilliger aan de slag te gaan valt dit zeker te combineren.

De ideale brandweervrijwilliger, kan je die omschrijven?

Motivatie is zeer belangrijk, als je gemotiveerd bent kan je heel veel leren. Ook durf hebben, in bepaalde situaties is het belangrijk dat je durft en niet meteen schrik hebt.

Heb je tips voor mensen die graag aan de slag willen als brandweervrijwilliger? Of voor startende rekruten?

Kijk op naar je meer ervaren collega’s en leer van hen. Tracht het waardevolle te zien van hun ervaring en probeer zoveel mogelijk te stelen met je ogen.

Zou je geïnteresseerden aanraden om te solliciteren als vrijwilliger?

Ja! Brandweervrijwilliger zijn, dat is een job met enorm veel voldoening. Je leert veel, je helpt mensen, je kan een verschil maken.

De brandweer is een echte familie. We zijn er voor elkaar, we kunnen altijd rekenen op de anderen. Dit gaat ook verder dan onze interventies of opleidingen samen. Als iemand iets nodig heeft, hoeft die maar een berichtje te sturen en we staan klaar voor elkaar. We zien elkaar regelmatig buiten de brandweer om en zijn meer dan gewoon vrienden, ik reken mijn collega’s echt tot mijn familie.

Sommige kandidaten maken zich zorgen over hun leeftijd, fysiek, combinatie met gezinsleven, … Zijn er zaken waardoor je beter niet zou solliciteren?

Het is uiteraard belangrijk dat de fysieke conditie in orde is. Voor bepaalde interventies is het niet haalbaar zonder uithoudingsvermogen. We gaan dan ook elk jaar op medisch onderzoek om te kijken of we voldoende medisch geschikt zijn.

Verder is de job perfect combineerbaar met een gezin en vaste job. Je moet je organiseren en de combinatie kan pittig zijn, maar alles valt perfect te regelen.

Wat uiteraard wel belangrijk is, is dat jouw partner achter jouw beslissing staat. Het gaat om een grote tijdsinvestering waardoor het dan ook belangrijk dat het hele gezin mee gaat in het verhaal. Binnen onze brandweerfamilie worden de partners ook betrokken als zij dit zelf willen. Zo spreken we bijvoorbeeld geregeld af met alle partners. Ook zij zijn deel van onze familie.

Ook interesse om vrijwilliger te worden bij Zone Oost

Ontdek hoe!